"הרשו לי לפנות את הבמה בפוסט הזה פעם נוספת לטובת רוני פאר, אשר התארח בבלוג הזה מספר פעמים, האחרונה שבהן – לפני שבועיים. רוני עובד יחד עמי בחברת סיסטמטיקס, ומתמחה בכלי MathWorks לתחומים מערכות בקרה ומידול פיסי"
נניח שקצב ההגעה של אנשים לסניף בנק מתנהג כפילוג אקספוננציאלי בעל ממוצע של 5 דקות. כמה נותני שירות צריכים להיות בבנק בכדי להבטיח שמשך ההמתנה הממוצע לא יעלה על 10 דקות? ומה רוחב הסרט הנדרש בכדי להעביר חבילות תקשורת על קו Ethernet? שאלות אלו ורבות אחרות מצריכות ניתוח מעמיק באמצעות בנית סימולציה של אירועים בדידים.
בסימולציה של אירועים בדידים (Discrete Event Simulation) אופן הפעולה של מערכת מיוצג על ידי רצף כרונולוגי של אירועים אקראיים המביאים לשינוי במצב המערכת. בסימולציה כזו כל אובייקט במערכת מכיל נתונים הנוגעים להתנהגות המערכת, תפוקתה וכדומה, והסימולציה מאפשרת למדל ולנתח אילוצי משאבים, לנתב ישויות, למדל את הלוגיקה וההשהיות המשויכות לרכיבים במערכת ועוד.
SimEvents הינה הרחבה לתוכנת Simulink, המוסיפה לה יכולות למידול וסימולציה של מערכות בדידות – ספריית בלוקים עשירה ומנוע סימולציה המותאם למערכות בדידות. התוכנה נמצאת בשימוש על ידי מהנדסים ומתכננים בתחומים תעשיה וניהול, תקשורת, בקרה, תהליך ומערכות חומרה.
באמצעות SimEvents ניתן לבחון התנהגות של מערכת באופן בדיד בלבד, או לשלב את המערכת הבדידה בתוך מערכת המונעת בזמן של Simulink ולקבל פתרון מלא עבור התנהגות מערכת הכוללת הן אלמנטים בדידים והן אלמנטים מונעי-זמן. דוגמה טובה למערכת שכזו מופיעה באיור הבא:
מערכת בקרה אווירית בנמל תעופה - הקצאת אישורי המראה למטוסים נעשית בעזרת SimEvents, התנהגות המטוסים המונעת בזמן נעשית באמצעות Simulink, וניתן לייצר ויזואליזציה של תנועת המטוסים על המסלול בתלת-מימד.
|
באמצעות SimEvents ניתן לבנות מגוון רחב של מערכות, וביניהן תכנון משימות, לוגיסטיקה, מערכות תקשורת, מערכות בקרה מבוזרות ובקרת על, ארכיטקטורת חומרה (RTOS), מערכות ייצור, תזמון שירותים ועוד. ובאמצעות בניית המערכת ניתן לבצע תכנון נכון יותר של המשאבים וכן לזהות צווארי בקבוק, לבחון את התנהגות המערכת בזמן-אמת, לבצע אופטימיזציה ועוד.
ב- SimEvents קיימת אנימציה מובנית המאפשרת הצגה של התנהגות המודל וכן ביצוע Debugging בצורה פשוטה ונוחה. אם קיימות 10 ישויות בתוך תור מסויים, יוצג חיווי מתאים על כך בבלוק התור. פרט לתור, ספריית הבלוקים המוכנים מראש הכלולה ב-SimEvents מכילה בלוקים דוגמת שרתים, מתגים, תזמונים ועוד, המאפשרים את בניית המערכת ויצירת מסלולים ייחודיים, השהיות, תיעדוף, מעברים לוגיים ופעולות נוספות.
איסוף מידע סטטיסטי הינו אינהרנטי ב-SimEvents. ניתן לבצע ניתוח סטטיסטי בפשטות על ידי בחירה בכך בתוך הבלוקים של SimEvents. בין האפשרויות הקיימות ניתן למצוא משך המתנה, השהייה, קצב מעבר (ספיקה), אורך תור ממוצע ונצילות משאב (utilization). ובעזרת הקישור ל-Simulink ניתן לאפיין ולהוסיף כל אלמנט סטטיסטי אחר המעניין את המשתמש.
כפי שצוין לעיל, SimEvents פועלת על גבי סביבת Simulink, ולכן נהנית מכל היתרונות בעבודה עם Simulink ו-MATLAB – ממשק גרפי של דיאגרמות בלוקים, סביבה אינטואיטיבית נוחה לתפעול, מנוע מתמטי המבוסס על MATLAB, עבודה בצורה היררכית, אפשרות לייצר דו"חות בצורה אוטומטית, אפשרות לחיבור לגרפיקה תלת-מימדית, אופציה להוספת יכולות ובלוקים, מינוף יכולות MATLAB כמו ניתוח סטטיסטי, ויזואליזציה של התוצאות, וכמובן הרצת תהליכים של אופטימיזציה על המערכת בכדי להגיע לנקודת עבודה יעילה. בעזרת MATLAB ניתן לבנות בפשטות ממשק גרפי למשתמש, בו הוא יזין את כל הפרמטרים הרלוונטיים לסימולציה. ניתן לייבא ולייצא נתונים מקבצים בפורמטים רבים – Excel, CSV, טקסט, Word ועוד. וניתן גם לחבר את הסימולציה למקורות מידע מקוונים, כמו שרתים המכילים מידע על מניות, מידע טמפרטורה, העברת חבילות מידע ברשת וכו'.
חברות רבות בארץ ובעולם נעזרות ב-SimEvents בכדי לבצע בניה של מערכת, ניתוח אופן הפעולה שלה, ייעול המערכת ומדידת וניטור השינויים המבוצעים בה. במהלך חודש יוני 2012 ייערך סמינר ציבורי חינמי בנושא תוכנת SimEvents . הינכם מוזמנים להגיע לסמינר מקצועי זה בו יוצגו אופן השימוש בתוכנה, היתרונות בעבודה איתה וכיצד משתמשים בה בארץ ובעולם. למידע מדויק על ה-Event בנושא SimEvents - עקבו אחר עמוד אירועים וסמינרים בנושא כלי MathWorks.
האם יש לכם צורך בכלי לסימולציה של אירועים בדידים? האם שמעתם על SimEvents? ואפרופו Events ו-Facebook - האם כבר עשיתם Like לקבוצת הפייסבוק למשתמשי MATLAB ו-Simulink בישראל?
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה